Informații asigurarea de viață Vezi cât costă

Asigurarea de viață

Sfat 1

In nici un caz nu ar trebui sa semnati o polita de asigurare de viata fara a analiza, alaturi de un specialist independent de o companie de asigurari (specialist care sa va asiste si sa va ajute in analiza obiectiva a a ofertelor primite) cel putin trei oferte de la trei asiguratori de renume, de preferinta de talie internationala.

Sfat 2

Este foarte important sa identificati exact nevoia dvs. prioritara: fie protectie, fie economisire.

Daca va doriti in primul rand protectie, exista polite de asigurare care ofera doar protectie pentru riscurile biometrice (accident, invaliditate totala sau partiala din accident sau boala, deces din accident sau din orice cauza). Acest tip de asigurare, solicitat de obicei de catre banci la accesarea unui credit, nu este scump si chiar puteti avea sume asigurate mari pentru prime de asigurare modice. Prima de asigurare variaza mult in functie de varsta si starea de sanatate a persoanei care solicita o astfel de polita. Acest tip de asigurare functioneaza ca o asigurare CASCO: daca se intampla ceva neplacut, compania de asigurari plateste; daca nu, ramaneti cu o cheltuiala efectuata, din prima de asigurare nu se recupereaza nimic.

Daca va doriti in primul rand economisire, exista si polite care imbina protectia cu economisirea, punand accentul in mod special pe economisire. Marele avantaj al acestor polite este ca la maturitate, compania de asigurari va returneaza valoarea contului de economisire, valoare care ar trebui , in cazul ideal, sa fie cel putin egala cu tot ceea ce ati platit. In astfel de situatii, trebuie sa intelegeti si sa acceptati ca prima pe care dvs. o platiti se imparte in prima de risc ( si care reprezinta cheltuiala la fel ca in cazul politelor care ofera exclusiv protectie) si in prima pentru economisire/investire. Cu cat suma asigurata este mai mare, cu atat cheltuiala cu protectia este mai mare, iar suma pentru economisire/investire este mai mica. Iata de ce trebuie sa analizati cu atentie estimarile, de cele mai multe ori optimiste, facute de catre companiile de asigurari.

Sfat 3

Nu confundati Asigurarea de viață cu o pensie privata! Asa cum am descris mai sus, orice polita de asigurare de viata cu componente de economisire, are si o componenta de protectie (cel putin pentru riscul de deces) iar aceasta protectie reprezinta un cost. Spre deosebire, o pensie privata facultativa nu presupune acest cost, toti banii mergand catre economisire prin investire si acumulare. Mai mult decat atat, fondurile de pensii functioneaza dupa alta legislatie, mult mai sigura si restrictiva, care presupune existenta unei banci depozitare autorizate, a unor marje minime de rentabilitate a fondului de pensii, si altele. In concluzie, identificati cu atentie atat ceea ce va doriti, cat si mijloacele pentru atingerea scopului Dvs.

Sfat 4

In situatia in care sunteti obligati de catre o banca sa incheiati o polita de asigurare de viata pe durata derularii unui contract de credit, este bine sa stiti ca banca nu va poate impune o anumita companie de asigurari. Va poate oferi in schimb o lista cu asiguratorii agreati, iar dvs. puteti alege din acea lista cea mai buna solutie, consiliat fiind de catre specialistii nostri.