Informații asigurarea locuință Vezi cât costă

Asigurarea de locuință

Incheierea unei polite de asigurare a locuintei este o dovada de responsabilitate a fiecaruia dintre noi, mai ales in contextul in care creste alarmant frecventa cu care se produc fenomene meteo extreme si catastrofele naturale, precum si in contextul in care lipsa de responsabilitate a unor proprietari/chiriasi genereaza fie scurgeri de gaze cu explozii si incendii, fie inundatii de la apa de conducta, fie periculoase modificari constructive.

Asigurarea de locuință poate fi de doua feluri: obligatorie sau facultativa. Asigurarea obligatorie a locuintei a fost conceputa pentru a acoperi riscuri majore, in special catastrofe naturale cum ar fi cutremurele, inundatiile naturale, si alunecarile de teren. Este bine sa stim ca asigurarile obligatorii nu acopera pagubele produse de mana omului, spre exemplu incendiile, inundatiile care nu au cauze naturale, furturile, etc.

In mod normal, pretul unei asigurari de locuință obligatorii este cuprins intre 10 si 20 de euro pe an, in functie de tipul locuintei asigurate. Pretul unei asigurari facultative este in jurul valorii de 0,12% din suma asigurata in cazul in care contractantul politei de asigurare doreste sa includa si alte riscuri, care nu sunt acoperite de polita de asigurare standard.

Pe de alta parte, asigurarile de locuință facultative permit recuperarea integrala a sumelor necesare acoperirii pagubelor, nu doar a sumei de 10.000 sau 20.000 de euro care este garantata de asigurarea de locuință obligatorie. Prin folosirea unei polite de asigurare facultative a locuintei pot fi acoperite multe alte riscuri, inclusiv cele produse de mana omului. In plus, in anumite conditii, spre exemplu in cazul in care se solicita un credit care va fi garantat cu locuinta, chiar si asigurarea facultativa a acesteia devine obligatorie.

Datorita numarului mare de asiguratori prezenti pe piata romaneasca, politele de asigurare facultativa nu mai sunt deloc costisitoare, permitand oricarei persoane sa-si protejeze atat locuinta, cat si bunurile de valoare fara a plati un pret mare. Mai mult, majoritatea asigurarilor facultative pentru locuinte includ sectiuni destinate protectiei tertelor persoane, permitand, spre exemplu, acoperirea partiala sau chiar totala a daunelor produse vecinilor in cazul unor inundatii sau incendii declansate in locuinta care a fost asigurata.

Informatii utile

Primul pas este sa aflati daca locuinta pe care o detineti poate fi asigurata sau nu; anumite constructii, spre exemplu cele aflate in zone cu risc seismic ridicat sau cele construite in regiuni expuse alunecarilor de teren pot prezenta riscuri prea mari, determinand compania de asigurari sa refuze incheierea politei de asigurare a locuintei.

De obicei, primele practicate de asiguratorii din Romania au valori de pana la 0,2% din valoarea sumei asigurate; de obicei, pentru un apartament care costa aproximativ 50.000 de euro se va plati o suma de 100 de euro / an, adica mai putin de 10 euro/luna, in functie de riscurile acoperite. Suma platita depinde si de zona in care se afla locuinta, de tipul acesteia, anul constructiei, suprafata ei, calitatea materialelor de constructie folosite si valoarea bunurilor incluse in asigurare.

In anumite cazuri, inainte de incheierea politei de asigurare se va face o inspectie de risc, pentru a identifica măsurile de siguranță existente și, eventual, pentru inventarierea bunurilor necesare să fie asigurate.

Desi in general politele de asigurare facultativa sunt foarte flexibile, permitand acoperirea unei largi categorii de riscuri, exista si excluderi, riscuri care nu pot fi acoperite de catre asigurator: stari exceptionale, confiscari, exproprieri, infestari radioactive, contaminari, etc. Veți primi asistență din partea noastră pentru lista excluderilor mentionate de polita de asigurare.

Ca regula generala, asiguratorul va plati despagubiri numai in cazul in care evenimentele produse au un caracter intamplator, nedepinzand de actiunile directe sau indirecte ale persoanei sau persoanelor care beneficiaza de asigurarea de locuință.